“Probowacka” na Horolnej

dodano: wtorek, 29 listopada 2005 r.
W sobotę 26 listopada Zajazd “Horolna” Zbigniewa Śliwińskiego w Przybędzy zapełnił się gośćmi i uczestnikami V Powiatowego Przeglądu Potraw Regionalnych - “Probowacka Jodła Beskidzkiego”.

W V Jubileuszowym przeglądzie udział wzięło 14 Kół Gospodyń Wiejskich reprezentując gminy z terenu powiatu żywieckiego. Zgodność z tradycją kulinarną, walory smakowe przygotowanych potraw oraz możliwości zastosowania ich we współczesnej kuchni oceniało fachowe jury w 10-cio osobowym składzie.

Po skosztowaniu wszystkich potraw jury postanowiło przyznać następujące nagrody:

I miejsce:
Gmina Łodygowice – za pasztet z zająca
Gmina Węgierska Górka – za zapiekaniec zieminaczany

II miejsce:
Gmina Radziechowy-Wieprz – za placki ziemniaczane z masłem
Gmina Milówka – za golonko z chrzanem i kapustą

III miejsce:
Gmina Czernichów – za fasolę z kapustą
Gmina Ślemień – za kwaśnicę na gęsinie

nagrody specjalne:
Gmina Gilowice – za zupę szczawiową
Gmina Koszarawa – za zupę grzybową z grzybów suszonych

oraz wyróżnienia dla Gmin: Świnna, Lipowa, Ujsoły, Rajcza, Jeleśnia i Łękawica.

Organizatorem “Probowacki” było Starostwo Powiatowe w Żywcu, Rejonowy Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Żywcu, Zajazd “Horolna” i Gminny Ośrodek Kultury Radziechowy-Wieprz.

Nagrody ufundował również Wójt Gminy Radziechowy-Wieprz oraz Bank Spółdzielczy Radziechowy-Wieprz.

W czasie przeglądu przygrywała gościom Kapela Zespołu Regionalnego “Grojcowianie” z Wieprza.

Kontakt
Urząd Gminy Radziechowy-Wieprz
Wieprz 700
34-381 Radziechowy
tel. 33 867 66 10
fax. 33 867 66 13
e-mail: ug@radziechowy-wieprz.pl
www.radziechowy-wieprz.pl